Børn vintertøj

Guide til børnenes vinterudstyr

Vinteren står for døren og det er derfor tid til at købe vinterudstyr til de kære små. Udvalget er dog stort og det kan være svært at holde tungen lige i munden og nøjes med dét, der er nødvendigt.

Her får du derfor en guide til, hvad dine børn har brug for, når vinterkulden melder sig.

Vinterjakke

Til gåture og cykelture, samt de dage, hvor en flyverdragt er for varm, er en vinterjakke rar at have. Uanset hvilken alder barnet har. Vælg gerne en model med komprimeret fór i stedet for en dynejakke, så jakken fylder så lidt som muligt. Det gør det nemmere for barnet at bevæge sig.

Husk dog at vinterjakker gør det svært at spænde selerne i autostolen tilstrækkeligt ind. Derfor anbefales en tyndere jakke til køreturene. Det gælder i øvrigt både børn og voksne – autostol eller ej. Hvis selen er for løs, kan der nemlig ved hård opbremsning eller påkørsel opstå alvorlige trykskader med risiko for indre blødninger i især maveregionen.

Fleecetrøje

På grund af ovenstående problematik er en tyndere jakke også nødvendig. Du kan enten bruge børnenes overgangsjakker eller købe en fleece- eller uldtrøje til formålet. En fleecetrøje eller en cardigan i uld til børn er særligt praktisk, fordi den også kan bruges under vinterjakken eller flyverdragten på meget kolde dage.

Flyverdragt – eller skibukser

Afhængigt af dit barns alder, har det brug for en flyverdragt eller et par supplerende skibukser, som kan bruges sammen med vinterjakken. Flyverdragter går typisk op til størrelse 152, hvorefter de fleste mærker skifter over til todelte sæt. Det er dog ikke umuligt at finde flyverdragter i større størrelser – her kaldes de imidlertid ofte for skidragter i stedet.

Køb gerne en ekstra flyverdragt til børn, der går i institution. Så er der altid en tør dragt, hvis den anden efter en dag i sjap og slud ikke kan nå at tørre til dagen efter.

Hue

Hovedet afgiver meget varme og brug af hue hjælper derfor effektivt med til, at man ikke fryser.

En elefanthue, der også beskytter halsen mod kulde er god til små børn, som ikke bør bære halstørklæde. Det skyldes, at de kan sidde fast i gyngestativer, træer og lignende og dermed risikere kvælning. Instruer gerne større børn med halstørklæde i at lægge dette, hvis de skal klatre i træer.

Vanter og luffer

Luffer varmer bedst, men gør det svært at håndtere udendørs legetøj. Her er handsker med fingre bedre. Til gengæld er det svært at give små børn fingervanter på og mange børnehaver beder endda forældrene om udelukkende at købe luffer af samme årsag. De fleste børn kan først selv tage fingervanter problemfrit på omkring 5-års alderen.

Vinterstøvler

Kolde tæer er den sikre vej til forkølelser og de skal derfor undgås. Derfor er en god vinterstøvle nødvendig. Vælg en høj model, så der ikke kan trænge sne ned i skoen – men sørg for at dit barn kan gå ordentligt i vinterstøvlerne. Især mindre børn kan have svært ved at bevæge sig optimalt i en stor støvle.

Termostøvler

Til de meget våde og smattede dage er termogummistøvler det bedste. Her er dog tale om gummistøvler, som ikke støtter hverken svangen eller anklen og som ofte heller ikke sidder optimalt fast på foden. Termostøvler bør derfor ikke være det eneste vinterfodtøj, da de små fødder risikerer at udvikle en forkert knoglestilling og på sigt ømhed i fødderne.

Husk navn i det hele

Det er nemmere for børn og pædagoger at kende forskel på udstyret – og nemmere at kræve et par forsvundne vanter tilbage – hvis der står navn i. Til det formål er navnemærker, der kan stryges fast, ideelle. De falder heller ikke af i vask.

Har du brug for at købe vintertøjet og navnemærkerne nu, men vil du gerne vente med at betale med børnepengene? Så kan du se en liste over butikker der tilbyder dette her

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *