Tøj

Hiphop-tøj – den rebelske tøjstil som blev allemandseje

Tid til en ny seng? Du komme igennem mange (foto streetman.dk)
Hiphop-tøj er i dag en veletableret del af mainstreamen (foto streetman.dk)

Der er langt til de dage, hvor hiphop-tøj kun var en del af undergrundsmiljøer i de amerikanske storbyer. Der er generel enighed om, at de sidste år af 1970’erne var der, hvor hiphop-tøj voksede frem og blev til en selvstændig tøjstil, som udtrykte den fremvoksende hiphop-kulturs attituder og livsstil i de afroamerikanske storbymiljøer. Fra at være blevet anset som lidt rebelsk er tøjstilen i stor grad blevet omfavnet af modebranchen og inkorporeret i mainstreamen.

Hiphop-tøj har gået sin sejrsgang verden over, og er i dag lige så sandsynlig at støde på i for eksempel Grønlandske udkantsområder som i storbyernes kulturelle smeltedigler. I starten var det primært etablerede sportsfirmaer, heriblandt Adidas og Kangol, der begyndte at snuse lidt til dette nye, spændende undergrundsfænomen. Hiphop-tøj har i lighed med resten af modebilledet ændret sig over tid, men en gennemgående tendens er, at tøjet gerne er oversize.

Karl Kani byggede bro mellem hiphop og mode

Karl Kani var den første, der formåede at bygge bro mellem den fremvoksende hiphop-stil og mode. Med ønsket om at blive ”Ralph Lauren of the streets” og spørgsmålet ”can I?” som udgangspunkt, etablerede Karl Kani (en fix omskrivning af ”can I”) sig som en prominent skikkelse inden for design af hiphop-tøj. Sidenhen er store tøjfirmaer fulgt efter, og de fleste tilbyder egne kollektioner inden for denne stil.

Med sin store appel til unge – uanset geografisk og kulturel tilhørighed – er hiphop-tøj kommet for at blive. Tøjstilen er dog blevet mødt af noget kritik fra egne rækker. Kritikken går primært på det paradoksale i, at noget af tøjet er blevet så eksklusivt, at det er ved at mistet fodfæstet og tilhørigheden til det miljø, som tøjstilen oprindeligt voksede ud af. Uanset har hiphop-stilen et fast greb om modebranchen, og det er ikke udsædvanligt at dedikerede fashionistas nu pepper garderoben op med tøj fra hiphop-kulturen.

 

Se et udvalg af hiphop-tøj her

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *